Wat is de EPC-Norm? (tot januari 2021, daarna BENG)
De Energieprestatiecoëfficiënt (EPC) is een index die de energetische efficiëntie van een nieuwbouw aangeeft. Nieuwe gebouwen moeten op het gebied van energiezuinigheid aan bepaalde eisen voldoen. Dit wordt uitgedrukt in de EPC-norm. Hoe energiezuiniger het gebouw, hoe lager de EPC. De EPC wordt berekend met de bepalingsmethode EPG (NEN 7120). Met NEN 7120 kan energiebesparende maatregelen voor nieuw- en verbouw berekend worden en een keuze gemaakt worden tussen de verschillende maatregelen. De gemaakte berekeningen worden ingevoerd in EPG software. Dit wordt soms door een architect, maar vaker door een bouwkundig adviesbureau gedaan.
Van EPC naar BENG: Naar een duurzame toekomst met luchtdicht bouwen
Steeds vaker kiezen we voor duurzame en energiezuinige woningen en gebouwen. In Nederland is de overstap van de EPC-norm naar de BENG-eisen een belangrijk onderdeel van deze ontwikkeling. Waar energieprestaties voorheen vooral algemeen werden beoordeeld, legt BENG de nadruk op specifieke eisen voor energiebehoefte, fossiel energiegebruik en hernieuwbare energie. Dit zorgt ervoor dat gebouwen nóg efficiënter omgaan met energie en minder afhankelijk zijn van fossiele bronnen.
Een cruciaal onderdeel om aan BENG te voldoen is luchtdicht bouwen, waarbij de QV10-waarde een belangrijke maatstaf vormt. Luchtdicht bouwen minimaliseert onnodig warmteverlies en draagt bij aan een lager energieverbruik, wat essentieel is voor het behalen van de BENG-normen en het verduurzamen van de gebouwde omgeving.
Lees verder voor meer informatie over EPC-norm, of bekijk de pagina over BENG (sinds 2021).