Wat is BENG?
De energieprestatiecoëfficient (EPC) is per 1 januari 2021 vervangen door BENG (Bijna EnergieNeutrale Gebouwen). In de praktijk betekent dit dat de energieprestatie van nieuwbouw wordt vastgesteld aan de hand van drie eisen en dat het niet langer mogelijk is om de eisen onderling te compenseren.
Bij de EPC-eis was het mogelijk om bijvoorbeeld een grote glaswand in een gebouw te zetten en de energieverliezen konden dan gecompenseerd worden met het plaatsen van zonnepanelen. Bij de EPC-eis is er geen relatie met het energieverbruik per m2.
De BENG-eisen houden hier wel rekening mee.
BENG eisen
BENG 1
De maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar.
Dit betreft de buitenkant van een gebouw, de schil, om de energiebehoefte te beperken.
BENG 2
Het maximale primair fossiel energiegebruik, eveneens in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar.
Het zo efficiënt mogelijk opwekken van de energiebehoefte.
BENG 3
Het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten.
Dit betreft de energievraag van een gebouw, deze moet zo veel mogelijk uit hernieuwbare energie bestaan.
Gezond binnenklimaat
Consequenties van deze 3 BENG eisen zijn dat er betere isolatie en goede luchtdichting benodigd zijn. Een gezond binnenklimaat van een gebouw is afhankelijker van de voorzieningen voor de luchtverversing in een gebouw. Architecten, adviesbureaus, voorschrijvers en ontwerpers zullen hier in hun ontwerp rekening mee moeten houden en uitvoerders zullen hier tijdens het uitvoeren ook alert op moeten zijn.
Vanaf wanneer BENG
Voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, geldt dat aanvragen van de omgevingsvergunning vanaf 1 januari 2021 moeten voldoen aan de eisen voor bijna energieneutrale gebouwen (BENG).
Vanwege de voorbeeldfunctie van de overheid moeten overheidsgebouwen al sinds 1 januari 2019 voldoen aan de BENG-eisen
Bron: www.rvo.nl
Wat is luchtdicht bouwen? Waarom luchdicht bouwen?
Waarom luchtdicht bouwen?
Luchtdicht bouwen is de kunst van het voorkomen van ongecontroleerde luchtstromen. Het voorkomt onnodig warmteverlies, verhoogt het wooncomfort en verlaagt het energieverbruik. Ontdek hoe luchtdichtheid bijdraagt aan duurzame en energiezuinige gebouwen op onze pagina over luchtdicht bouwen.
QV10-waarde en BENG
De QV10-waarde meet de hoeveelheid luchtlekkage in een gebouw en is een belangrijke maatstaf voor luchtdichtheid. Een lage QV10-waarde betekent minder warmteverlies en helpt bij het behalen van de BENG-normen. Lees er meer over op onze pagina over QV10-waarde.